Naranjo de Bulnes 2519m - Picos de Europa

bazni tabor pod steno Naranjo de Bulnes.
Odločitev je padla za obisk tako zelo poznane gore Naranjo de Bulnes, ki leži v osrčju Picos de Europa, na severu Španije, v provinci Asturias.
Gora je spoštovanja vredna in ni tako enostavna za plezat kot izgleda.  Plezanje po kompaktnem hrapavim apnencem pa ti vedno znova rodi željo po plezanju, pa kljub temu, da si že tri dni tam in vsak dan se nekaj napenjaš in ne moreš nehati. Enostavno je tako privlačna, da se ji ne moreš upreti.

Kar 4 dni sva preživela v tej prečudoviti steni in okoli nje. Vesela sem tokrat, da sva si sposodila šotor in imela svoj mir, saj v refugiju ni bilo prosto za spat in se ne moraš premikati med ljudmi, še posebej v času dežja.
Gora je znana po ujetem oblaku, ki se nahaja tik ob gori in skoraj nikoli ne zapusti svojega gospodarja ali Marije na vrhu. Malo heca.....hi hi. Prva dva dni je bilo resnično tako kot v belini ali nebesih.
Potem pa dva dni tako jasna, da se kar topiš od lepote in toplote v steni. Super sva izkoristila vse dni in plezala na polno.

Splezala sva eno lažjo smer Martínez-Somoano, 300m 6a za mene, eno težjo za Klemena na pogled Murciana 78, 550m 7c+. Nazadnje pa se je Klemen tudi preizkusil v najtežji smeri Orbayu, 8c (8c+?). Ne vemo točne ocene.  Za prosto ponovitev pa bomo opravili naslednjič.

4.dan pa naju s pivom pričakata zastopnika Slovenije,  Klemzy in Tanja. Tako po zasluženih dneh v gorah z nasmehom na ustih se odpravimo vsi skupaj lahkotno in srečno v dolino.

Avantura se nadaljuje prihodnjič.

dostop do baze, ki traja 3 ure.

vzhodna stena.
Dodaj napis













Orbayu, 8c poskus.









Komentarji